תכלית חיי

מהי מטרת חיי ? מהי המטרה לשמה הגענו לכאן ? מהי משמעות הקיום שלי ?

עם תחילתה של השנה האזרחית החדשה בחרתי לכתוב סביב נושא מטרה ובחרתי להתחיל בשאלה ענקית מהי מטרת חיי ? מהי תכלית חיי ? מהי המטרה לשמה הגענו לכאן ? מהי משמעות הקיום שלי ?

כולנו רוצים לחוש שנולדנו בשביל מטרה מסוימת , שלחיים יש משמעות גדולה משגרת היום-יום.  

רבים מחפשים להבין את משמעות החיים.

חיפוש משמעות החיים הוא נחלת האדם בכלל, והשאלה החשובה שאנו צריכים לדון היא : איזו משמעות מעניק האדם לחייו ?

יש התוהים על משמעות חייהם בשעה שהם חושבים על מעגל החיים המתחיל בלידה ומסתיים במוות, ויש המבקשים את משמעות החיים בשעה שהם מתבוננים בנפלאות הבריאה והטבע. אלו ואלו מבקשים לדעת מהי הדרך הנכונה לחיות את החיים ולהפיק מהם את המקסימום.

בחיפוש אחר המשמעות אנו מחפשים אחר הארה שתופיע בחיינו , מעין הבזק שיאיר את חיינו ויפיל עלינו את התובנה שלשמה אנו קיימים מעין תצרף החיים הנותן לנו את כל התשובות .

 

אין כל ספק שנגיע לאיזו-שהן תובנות או לסנכרון אישי כאשר נממש את שאיפות חיינו . אבל החיפוש אחר מטרות חיינו בהמתנה אחר איזושהי השראה של מפץ הגדול …יכול לקחת לנו חיים שלמים.

 

ויקטור פרנקל בספרו "האדם מחפש משמעות" מציג את השקפת עולמו לגבי גורל, אמונה ואיך תוכל לדעת מהי מטרת חייך . המסר של פרנקל מאד משמעותי ומהותי עבורי והוא מהווה אבן דרך בהשקפת עולמי לגבי מהות חיי.


 פרנקל, שנמנה עם מייסדי שיטת הלוגותרפיה, נחשב כאחד הבולטים בשיטת הפסיכותרפיה ותיאר בספרו את גישתו הפסיכותרפית למציאת משמעות לחיים. פרנקל ששרד את השואה ואת אושוויץ מתאר בספרו על סמך ניסיונו האישי כיצד שמר על שפיותו בתוך התופת. גישתו גורסת שהאדם המודרני איבד את משמעות החיים וסובל מ"ריק קיומי". הדבר יוצר שעמום, דיכאון, תוקפנות והתמכרות שכה נפוצים בעידן המודרני. פרנקל סבור שכדי להינצל מהריק הפנימי ותחלואיו הנפשיים על האדם למצוא משמעות לחייו. אין לאדם דבר בעולם , שעשוי לעזור לו להתגבר על הגרוע מכל, כמו הידיעה שיש לו פשר לחייו .


"בסופו של דבר, אל ישאל אדם מה פשר חייו , אלא יכיר בכך שהוא -הוא הנשאל . הווה אומר: החיים הם שואלים כל אדם ואדם , ואין הוא יכול לתת תשובה לחיים אלא על ידי מתן דין וחשבון על חייו. אין תשובה לחיים אלא בקבלת עול אחריות."ויקטור פראנקל "האדם מחפש משמעות"

 

במילים אחרות, קבלת עול אחריות היא עצם מהותו של קיום האדם. המסר של פרנקל הוא אדיר לדעתי. הרעיון הוא שיש לי אחריות איך להקדיש את עצמי לעולם ליצירת משמעות אמיתית לחיים .כלומר, אני הוא האחראי לכל מה שנמצא בחיי ורק אני יכול לשנות את המציאות בה אני חי.

 

זה אומר שאין יותר אמירות כמו – זה הגורל שלי, זה לא אשמתי, הייתי שם במקרה, זה הוא זה לא אני. זה אומר שאני לוקח/ת את האחריות, מתבונן במה שקרה, לומד ממה שקרה, ומשנה, כי על מנת לקבל תוצאה שונה צריך לשנות את ההתנהלות שהביאה למקרה.יש למקד את עצמי ולצאת אל העולם בחיפוש אחר הרצוי והמשמעותי ביותר עבורי. לא מדובר רק בחיפוש אחר עצמי או במימוש עצמי כי אם אמשיך בחיפוש אחר רמזים וסימנים , אני אוכל לבזבז את כל חיי …בהמתנה.

 

דבריו של פרנקל מאד משקפים את הפילוסופיה הבודהיסטית. בודהיסטים מאמינים כי החיים הם "ריקים" וחסרי משמעות , וכמה שזה נשמע נורא , זה לא כך. הכוונה הפשוטה היא שאין מטרה משמעותית מחוץ לך .המשמעות האמיתית או המטרה האמיתית של חייך של חייך תלויה אך ורק בהחלטות ובבחירות שלך.

 

מטרת החיים היא לא שאלה שאני צריך לחפש אחריה תשובה. התשובה מסתתרת בפנים. מטרת חייך היא אותו דבר שאתה צריך לעשות אם יכולת לעשות כל דבר. כולנו נוצרנו בשביל מטרה , בשביל תכלית, אבל תכלית חייך טמונה בלבך , ורק אתה יכול לתת לה את נשימת החיים כדי שתוכל להפוך למציאות, לתכלית חייך .

 

הרעיון הוא שאתה צריך להמציא את מטרת חייך עכשיו מלהמתין להשראה שתכה בך .זה לא אומר שאתה לא יכול להאמין בגורל, אבל האמונה בגורל משחקת תפקיד חלש מאד כאשר אינך מכוונן ומסונכרן לביצוע תפקיד חייך.

בהתאם לדבריו של ניטשה: מי שיש לו "למה" שלמענו יחיה יוכל לשאת כמעט כל איך'.

ברגע שאתה מכוונן למטרת חייך וממוקד ומסונכרן ליצירת תכלית חייך אתה תוכל להתמודד עם כל דבר בחיים. (פורסם בניוזלטר ינואר 2013) 

מאמרים נוספים באתר

להצטרפות לניוזלטר שלנו