נתינה

האם אתם יותר בצד הנותן או בצד המקבל ?

"אתה נותן אך מעט, עת תיתן מרכושך, רק עת תיתן מעצמך זוהי נתינת אמת...
ויש הנותנים את כל המעט אשר להם-הם המאמינים בחיים, הם מלח הארץ וטנאם מלא תמיד;''
חליל ג'ובראן

מה אני יותר בצד הנותן או בצד המקבל ?

האם אני נותנת רק מה שאני רגילה ונוח לי לתת ? האם יש מקומות שהנתינה שלי באה על חשבוני ? האם זה נכון לטווח הארוך ?

האם אני מרשה לעצמי לקבל ?

אני יודעת שבאופיי אני טיפוס הרבה יותר נותן מאשר מקבל . אני מאמינה שההשפעה לכך הגיעה מבית הוריי. מהעובדה שזוג הוריי ניחנו בנדיבות רבה ובנתינה אינסופית. מבלי רצון לקבוע חוקים או גבולות לשם כך ומבלי גם לרצות לקבל חזרה .יתרה מכך, אמונה מבית סבתי ואותה אני מצטטת "תעשי טוב תקבלי טוב . אל תצפי לקבל זאת מאותו אדם , אבל תקבלי זאת בדרך אחרת ממישהו אחר ". חוק הנתינה הלכה למעשה . ממש כמו בסרט תעביר זאת הלאה…כשאתה עושה טוב למישהו אחד זה משפיע על האחר ובמעגל החיים השלם זה גם חוזר אליך. יתרה מכך, גם אם אינך מקבלת חזרה, עצם הנתינה מעניקה לך כל הרבה הרבה ומעצימה אותך ברמה האישית .


מהמקום בו אני נמצאת כיום, אני מבינה שלא ראיתי זאת כך בעבר. היום אני רואה את הדברים אחרת, ואני מבינה את הדברים מבית אבא ומבית סבתי מנקודת מבט אחרת לגמרי. אם בעבר התאכזבתי אם לא קיבלתי חזרה או אם לא העריכו כפי שציפיתי שיעריכו את הנתינה , אפילו חשתי כעס כלפי המקבלים. 


היום אני מבינה שהיו מקרים בהם נתתי ובמקרים אלו זאת לא היתה לגמרי נתינה אמיתית . נתינה אמיתית מגיעה מהשלם שבך, מההערכה העצמית הגבוהה ומקבלת האני ללא תלות באחר . בלמידה האישית שלי למדתי לאהוב ולהעריך את עצמי , לשים את גבולות הנתינה ממש כמו רבי הילל הזקן "אם אין אני לי מי לי " לתת מבלי למחוק את עצמי , לתת מבלי לרצות לקבל חזרה כי עצם הנתינה מעניקה לך כל כך הרבה עוצמות ואהבה. היום אני יכולה לומר בוודאות שלמדתי לדעת לקבל ללא שיפוטיות ואגו ולהרשות לעצמי לקבל.


" תכלית החיים היא לברוא את איכות הנתינה הגבוהה ביותר, לא את איכות הקבלה הגבוהה ביותר . החיים לא נועדו "לקבלה" החיים נועדו ל"נתינה" . ובשביל לעשות את זה , עליכם להיות סלחנים כלפי אחרים , במיוחד כלפי אלה שלא נתנו לכם את מה שחשבתם לקבל " 

ניל דונאלד וולש "שיחות עם אלוהים"


נתינה אמיתית איננה מערכת יחסים שבין מומחה לבעיה, היא דבר אמיתי הרבה יותר. זוהי מערכת יחסים בין אנשים , המבטאים את רגשותייהם ההדדים ומביאים את מלוא עוצמות כוחותיהם הנפשיים המשותפים וחולקים אותם בנדיבות. נתינה היא הרבה יותר מאשר מיומנות . הנתינה היא דרך חיים שונה.


יש להפריד בין המושגים מתן סיוע לנתינה

מתן סיוע הוא לא תמיד נתינה . אלה המסייעים רואים את החיים מנקודת מבט אחרת לגמרי מאלה המעניקים מעצמם לאחרים, והם גם משפיעים בדרך אחרת על החיים . קשה שלא לראות את מקבל העזרה כחלש יותר מאיתנו, כנזקק יותר. כאשר אנו מסייעים לחלש מאיתנו, אנו מודעים לכוח שלנו , מכיוון שאנו משתמשים בו. גם אחרים נהיים מודעים לכוחנו ונחלשים מכך. אבל כדי לתת , איננו עושים שימוש בכוחנו אלא באישותינו וכך אנו מתפתחים מכל התנסות אפשרית .

במהלך השניים גיליתי שאני משרתת את העולם בהעברת הידע שבי ובכל האישיויות שלי .כשאני נותנת מעצמי , אני מודעת לשלמות שבי ומשלימה אותה . כשאני משתמשת בה כדי לתת , אני עשויה לראות לראות ולהבין את כוחה. השלמות שבי משרתת את השלמות באחרים ואת השלמות בחיים . השלמות שבך רבת ערך כמו השלמות שבי. נתינה היא מערכת יחסים בין שווים.

מערכת יחסים תומכת עלולה לעורר תחושה של חוב, אבל נתינה היא כמו ריפוי, היא הדדית ונקיה מחוב. המעורבים במערכת יחסים זו הם בני מזל הודות לזכות שלהיות חלק ממנה. כשאנו מסייעים לחלש , אנו עשויים למצוא תחושת סיפוק. במעגל הנתינה אנו חווים הכרת תודה. מדוע ? כיוון שבזמן שנתת , קיבלת.

 

" כל אדם שאי פעם בא אלייך , בא כדי לקבל מתנה. בעשותו כן, הוא נותן לך מתנה, בהתנסותך במי שאתה ובהגשמה של מי שאתה "  דונאלד וולש "שיחות עם אלוהים"

 

הערך העצמי הגבוה מאפשר לך לחוש הכרת תודה ולתת ללא תנאי. כאשר אתה מפתח חוש כן של נתינה הנובע מהכרת תודה שלך עצמך על המתנות שנתנו לך ,תחווה את ההבנה וההכרה במעגל כי נתינה היא קבלה וקבלה היא נתינה בכל הדרה, חווית ההתחשבות בצרכי אחרים היא אחת מהחוויות המאושרות ביותר שאנו יכולים לחוות . האגו הוא זה שרוצה בפרסים והוקרות . האגו יוצר את ההפרדה בין האני שלך לבין הנוכחות האוהבת שלך . ברגע שתיתן לאגו שלך את החוויה של לדעת אהבה וסובלנות של העצמי הגבוה שבך , כך באופן אוטומטי זה יקרין על התנהלותך במציאות החיים.


חוק הנתינה מסכם זאת כך : הייקום פועל באמצעות חילופים דינאמיים – נתינה וקבלה הינן היבטים שונים של זרם האנרגיה בייקום. בנכונותו לתת את שנבקש , אנו שומרים על שפעו של הייקום שימשיך לזרום בחיינו . ככל שתרבו לתת כן תרבו לקבל. מפני שכך תוודאו כי שפע הייקום יזרום בלי הרף בחיינו.


הכוונה היא החשובה ביותר בערך הנתינה. הכוונה שמאחורי הנתינה והקבלה תמיד צריכה להיות ביצירת אושר לנותן ולמקבל , מפני שהאושר תומך חיים ומקיים חיים, ולפיכך מחולל גידול. התמורה עומד ביחס ישר לנתינה , כשהנתינה נעשית מן הלב ובלא תנאי. כאשר חשים שמחה במעשה הנתינה אז האנרגיה מאחורי מעשה הנתינה תגדל ותכפיל את עצמה.


כשאתם נותנים באהבה הינכם מקבלים באהבה. כאשר הינכם נותנים וחשים שאבדתם משהו מערככם או מרכושכם , מעשה הנתינה לא ניתן מתוך רצון לתת ולכן אין אנרגיה חיובית מאחורי מעשה הנתינה, ולא תביא לגידול חזרה.

 

למעשה קל לתרגל את חוק הנתינה : אם ברצונכם בשמחה העניקו שמחה לאחרים. 

אם רצונכם אהבה , למדו לתת אהבה. 

אם רצונכם תשומת לב והערכה , לימדו להעניק תשומת לב והערכה .

אם רצונכם בשפע חומרי , עזרו לאחרים להגיע לשפע חומרי.

דיפאק צ'ופרה ההצלחה בשבעה חוקים רוחניים.

 

בואו נתחיל את השנה החדשה בסימן של נתינה לשם נתינה, מתוך אהבה וסובלנות ומתוך קבלת האני והאחר ללא תנאי וללא שיפוטיות.

לו יהי.

בברכת שנה טובה,
אביגיל גליבטר

(פורסם בניוזלטר "אביגיל גליבטר-פיתוח ארגוני והדרכה" ספטמבר 2011)

 

נותנים או לוקחים: מי מצליח יותר בחיים?

רבים יסכימו איתנו על כך שאדם שנותן יותר יכול להיחשב כאלטרואיסט, ואילו אדם שלוקח יותר עלול להיתפס כאנוכי. 

אמנם זה ברור שאלו שנוטים לקחת יותר פועלים ממקום אנוכי, אך ניתן לומר כי לעיתים גם אלו שנותנים עושים זאת ממקום שכזה.

הנתינה הרי מסבה תחושה טובה ואף יכולה לגרום לנו להיראות באור חיובי בעיניי אחרים, ואנשים רבים מודעים לכך ופועלים באופן שכזה לשם השגת מטרות אישיות אלה. אך האם תמיד נתינה מסייעת לנו? ובאופן כללי מי מצליח יותר בחיים – מי שנותן או מי שלוקח?

בספרו של הסוציולוג אדם גרנט, "תן וקח", הוא מחלק את האנשים לסוגים של "נותנים" ו"לוקחים" ובודק מה המאפיינים שלהם ומה מידת ההצלחה שלהם בקריירה. לפניכם תקציר ממצאיו שיכול לעזור לכם להבין מה מומלץ עבורכם להיות.

למאמרים נוספים באתר

להצטרפות לניוזלטר שלנו